Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Pamiętajcie jednak lepiej zrobić deser samemu i mieć kontrolę nad składnikami. Czy może być zdrowo i pysznie? Może!
Dziś mam dla Was propozycję musu czekoladowego z truskawkami. Co prawda truskawek jest już jak na lekarstwo, więc można użyć dowolnych innych owoców.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki kakao
1 łyżka miodu
pół banana ( może być wcześniej zmrożony)
pół awokado
truskawki lub inne owoce do przyozdobienia
Przepis
Wszystkie składniki poza truskawkami blendujemy na gładką masę. Banan i awokado spowoduje że mus będzie miał kremową konsystencję. Następnie mus przelewamy do dowolnych foremek. Przystrajamy truskawkami oraz wstawiamy do lodówki żeby schłodzić. Jeśli użyjecie zmrożonego banana czas chłodzenia będzie dużo krótszy. Wszystko zależy od tego jaka temperatura musu wam będzie odpowiadać.
Smacznego. :)
Autorka: mgr Krystyna Zeńczak-Praga
Write a comment