Sernik na zimno czyli prawie dietetyczny deser.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego schłodzonego
200 g kaszy jaglanej
ok. 50 g. wiórków kokosowych (można dodać więcej jeśli chcemy żeby deser był bardziej kokosowy.)
pół szklanki ksylitolu
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oleju koksowego. Można użyć też masła.
3 łyżki masła orzechowego
spora garść dowolnych orzechów
tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70%)
1 brzoskwinia pokrojona w plasterki.
Przepis:
Kaszę jaglaną ugotować i odstawić do ostygnięcia.
Spód orzechowy: Do masła orzechowego dodać 1 łyżkę oleju kokosowego/masła oraz garść orzechów i razem zblendować.
Tortownice posmarować tłuszczem i posypać wiórkami koksowymi. Przygotowany spód orzechowy rozłożyć równomiernie . (Można dodać więcej orzechów jeśli chcemy by spód był grubszy).
Kaszę jaglaną zblendować razem z mlekiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, olejem/masłem, ksylitolem i sokiem z cytryny aż uzyskamy w miarę gładką strukturę.
Następnie masę przełożyć do tortownicy.
Polewa: Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić. Polać ciasto polewą. Wierzch przystroić brzoskwinią pokrojoną w plasterki.
Deser schłodzić najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce.
Uwagi końcowe: Do blendowania przede wszystkim orzechów potrzebny jest blender wysokiej mocy.
Ciasto może też mieć delikatną strukturę, bardziej jest to deser niż ciasto. Opcjonalnie jeśli chcemy żeby było bardziej zwarte można dodać żelatyny lub agar-agar.
Smacznego!
Write a comment