Przepis na mocno czekoladowe ciasto. Oto taki prosty czekoladowy jagielnik.
Składniki:
2 torebki kaszy jaglanej ugotowanej
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (używamy tylko warstwy przypominającej śmietanę)
1 banan
2 łyżki dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy) oraz masło do wysmarowania blachy
4 łyżeczki kakao
2-3 łyżki masła orzechowego (można dodać po prostu samych orzechów)
2 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (u mnie z kawałkami pomarańczy)
3 łyżki miodu
0,5-1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki ksyitolu
wiórki kokosowe do posypania blachy
cynamon do posypania ciasta przed pieczeniem
orzechy do przyozdobienia ciasta przed pieczeniem (u mnie nerkowce)
Przepis:
Wszystkie składniki poza jajkami i proszkiem do pieczenia łączymy i blendujemy. Sprawdzamy słodkość otrzymanej masy. W razie potrzeby dodajemy więcej miodu i/lub ksylitolu. Dodajemy jajka i proszek do pieczenia i ponownie blendujemy aż będzie w miarę jednorodna masa. Jest dość gęsta. Opcjonalnie można dodać trochę wody. Wylewamy masę na blachę, którą wcześniej posmarowaliśmy masłem i posypaliśmy wiórkami kokosowymi. Ciasto posypujemy cynamonem oraz przystrajamy orzechami. Pieczemy 30 minut na 180 stopni. Później ciasto należy schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Write a comment