Ekspresowe ciasteczka czyli 5 minut przygotowań i 30 minut pieczenia. Co istotne każdy sobie poradzi, a nie potrzebujemy do tego nawet miksera. Idealnie się sprawdzą na podwieczorek albo drugie śniadanie.
Składniki:
ok. 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (mogą być też błyskawiczne)
1 banan
2-3 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka ziaren słonecznika
2-3 łyżki konfitury (najlepiej takiej domowej z widocznymi kawałkami owoców, jak nie mamy to lepszej jakości dżem)
ok. 1/2 lub 3/4 szklanki wody.
Opcjonalnie gorzka czekolada lub inne dodatki np. orzechy
Przepis:
Wszystko ze sobą mieszamy, banana rozgniatamy tak aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Masa wychodzi dość rzadka. Formujemy ciasteczka, układamy je na papierze do pieczenia. Opcjonalnie można dodać pokruszoną na małe kawałki gorzką czekoladę i lekko zatopić w ciastkach.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli nie mamy konfitury ciastka można dosłodzić według uznania np. ksylitolem.
Warto spróbować poziom słodkości masy przed pieczeniem.
Ps. Według mnie lepsza wersja jest z kawałkami czekolady. :)
Write a comment