Szakszuka czyli zdrowe śniadanie inaczej.
Szakszuka w ostatnim czasie zrobiła się dość popularna. A czym jest szakszuka? Dosłownie jest to "wielki bałagan" a danie pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Prawdopodobnie pochodzi z Tunezji lub Jemenu. Najogólniej mówiąc są to pomidory z jajami. ;)
Poniżej przepis na szakszukę z moimi małymi modyfikacjami.
Składniki:
pół cebuli
pomidory krojone (mogą być z puszki/kartonika), lepiej się sprawdzają bez skóry
3-4 jaja
ząbek czosnku
rukola
śwież kolendra
opcjonalnie można dodać również pietruszki
inne przyprawy w niewielkich ilościach tj. pieprz, pieprz ziołowy, sól
olej do smażenia np. rzepakowy
Przepis:
Dla dwóch osób.
Cebulkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pomidory i czekamy aż woda z pomidorów trochę odparuje. Następnie w pomidorach na patelni tworzymy wgłębienia do których rozbijamy jaja. Dalej smażymy. Dodajemy czosnek, kolendrę i rukolę oraz doprawiamy pozostałymi przyprawami. Czekamy aż jajka się zetną.
Opcjonalnie można podawać z pieczywem.
Smacznego!
Ps. Niestety zajmuje to trochę więcej czasu niż standardowe śniadanie. Przede wszystkim ścinanie jajek trwa dłużej, dlatego polecam zrobić w momencie gdy mamy więcej czasu lub zostawić na weekend. :)
Write a comment