· 

Szakszuka czyli śniadanie inaczej. :)

Szakszuka czyli zdrowe śniadanie inaczej.

 

Szakszuka w ostatnim czasie zrobiła się dość popularna. A czym jest szakszuka? Dosłownie jest to "wielki bałagan" a danie pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Prawdopodobnie  pochodzi z Tunezji lub Jemenu. Najogólniej mówiąc są to pomidory z jajami. ;)

 

Poniżej przepis na szakszukę z moimi małymi modyfikacjami.

 

Składniki:

pół cebuli

pomidory krojone (mogą być z puszki/kartonika), lepiej się sprawdzają bez skóry

3-4 jaja

ząbek czosnku

rukola

śwież kolendra

opcjonalnie można dodać również pietruszki

inne przyprawy w niewielkich ilościach tj. pieprz, pieprz ziołowy, sól

olej do smażenia np. rzepakowy

 

Przepis:

Dla dwóch osób.

Cebulkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pomidory i czekamy aż woda z pomidorów trochę odparuje. Następnie w pomidorach na patelni tworzymy wgłębienia do których rozbijamy jaja.  Dalej smażymy. Dodajemy czosnek, kolendrę i rukolę oraz doprawiamy pozostałymi przyprawami. Czekamy aż jajka się zetną.

Opcjonalnie można podawać z pieczywem.

 

Smacznego!

 

Ps. Niestety zajmuje to trochę więcej czasu niż standardowe śniadanie. Przede wszystkim ścinanie jajek trwa dłużej, dlatego polecam zrobić w momencie gdy mamy więcej czasu lub zostawić na weekend. :)

 

Write a comment

Comments: 0